čtvrtek 4. října 2012

Amsterdam

Když se řekne podzim, představím si padající listí, načechraný mraky a nějakým záhadným způsobem taky řeku. No a jediný místo, kde je tohle všechno právě teď. Je Amsterdam. Plus nádherný neomítnutý domy samozřejmě. Hnědočervená, pro mě symbol podzimu a ta nejtypičtější barva Amstru.
Protože s rodinou rádi cestujeme a vyskytl se prodloužený víkend, začalo se hledat. A volba padla právě na tohle kouzelný holandský město. Jasně, že jsme se báli, že bude zima, bude foukat vítr, pršet a nevím co ještě. A netuším jak se to stalo. Ale celý čtyři dny se nad Amsterdamem neobjevil ani jeden šedivej mrak. Jen ty krásný bílý. No a tak jsme se pořádně mohli vyturistovat.








Součástí Amsterdamu jsou neodmyslitelně taky coffee shopy a červený vitríny  A ty jsou na každým rohu. Ale patří to k atmosféře města. No a místí to absolutně neřeší. Nepozastaví se nad červenookými turisty ani nad všudypřítomnými skupinkami mužů. Jsou zvyklí.
A když už jsem se zastavila u místních. Tak můžu prohlásit, že jsou skvostní. Jedou si ten svůj alternativní styl.  A k němu patří ty úchvatný kola. Bicykly, který vypadají jako po prababičce. Vymožeností jsou přehazovačky i světýlka. Avšak ke každýmu kolu patří košík a zvonek. Bez těch by se asi neobešli. A čím šlapou? Podpatky, tenisky, holinky...vším! 






Na co jsme, ale měli pech byly muzea. Těšila jsem se na Van Goghovo muzeum, ale když jsme dorazili, zklamali. Muzeum se zavřelo v pondělí a bude otevřený až za devět měsíců, kvůli rekonstrukci. No a tak jsme si mysleli, že ho snad neuvidíme. Ale naštěstí, byli chytří a přesunulu Vincentova díla do Hermitage. Tak jsme si to tam hned namířili. A velká spokojenost. Že je skvělej, to snad nemusím ani zmiňovat, ale podařilo se jim jeho díla zasadit do moc hezkých prostor a příhodně je seřadit. Takže jestli se chystáte do Amstru, šupky dupky utíkejte do Hermitaže. Jo a abyste nemuseli čekat tu hroznou frontu, tak si můžete lístky koupit přes internet. A pak jen předejít čekající turisty.

Další muzeum, kam jsme zaskočili bylo samozřejmě Rijks Museum. Rijks je něco jako amsterdamský Louvre. A mně se tam moc líbilo. Užila jsem si svoje krajinky. A nečekali jsme ani frontu. Jo a nesmím zapomenout na moc hezkou výstavu ilustrací dětských knížek. Ta mě vážně ohromila. Jak si někdo dokáže vyhrát.








 Amsterdam je prostě skvělý město. Je plný energie, ale zároveň nespěchá. Jede si ve svých všedních kolejích, ale není nudné. Při procházce se lehce ztratít, ve změti uliček a kanálů, ale vždycky dojdete na místo, kam chcete.

Amsterdame, máme tě rádi.*

PS: Mám úchylku na focení lamp. Kdekoliv, kdykoliv a na cokoliv si je fotím. No a Amstr je na ně geniální místo. Každá čtvrť má jiný. A je to žůžo.





Žádné komentáře:

Okomentovat